Protestovať proti Pente vo vláde dnes prišlo do sto ľudí

25.04.2012 Bratislava

Bratislava 24. apríla (TASR) - Na bratislavský protest proti Pente vo vláde SR dnes prišlo 80 až 90 ľudí. Demonštranti sa na Námestí SNP zišli po 17.00 h, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s personálnym zložením novej vlády Roberta Fica (Smer-SD). Ich výhrady smerovali k nestraníckym ministrom hospodárstva a zdravotníctva - Tomášovi Malatinskému a Zuzane Zvolenskej.

Malatinský totiž krátko po zostavení vlády priznal, že prenajíma svoj rodinný dom jednému zo spoluvlastníkov investičnej skupiny Penta Jaroslavovi Haščákovi. Šéfka zdravotníctva zase v minulosti pôsobila v zdravotnej poisťovni Dôvera, ktorá patrí tejto investičnej skupine. "Títo ľudia teraz ovládajú zdravotníctvo a hospodárstvo, čo sú dve oblasti, kde má Penta svoje najväčšie podnikateľské priority," podčiarkol v príhovore pred účastníkmi jeden z organizátorov protestov Gorila Peter Pčolinský.

Premiér Fico sa za svojich nominantov v minulosti postavil už viackrát. Poukazoval pritom na to, že je normálne, keď Malatinský ako prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov sa pozná s podnikateľskou skupinou. Práca alebo obchodné vzťahy s Pentou, ktorá zamestnáva zhruba 7000 ľudí, navyše podľa neho nediskreditujú ľudí pre prácu vo verejnej správe. "Prenájom domu nemôže byť dôvodom, ktorý by nového ministra diskvalifikoval. Snahu o spravodlivosť by sme si nemali zamieňať s honom na čarodejnice," zastala sa Malatinského na svojom webe aj opozičná SaS.
 

Vyberte región